„Nincs módunkban kitérni a hűség elől!” – Sajtótájékoztató a D50-ben a Tamási Áron 125 Emlékévről

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója és A. Szabó Magda projektvezető részvételével bemutatták a Tamási Áron 125 Emlékévet, amely 2022-ben Tamási Áron születésének 125. évfordulóján az író kivételes öröksége előtt tisztelegve határokon átnyúlóan, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarokat kívánja egy szellemi közösségbe meghívni.

A kedd délutáni sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az emlékév fővédnökségét Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke vállalta.

Pótápi Árpád János államtitkár elmondta, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság 2016 óta kezdeményezi emlékévek megrendezését tiszteletre méltó nagyjaink életművét bemutatva; a 2022-es esztendőt Tamási Áron örökségének szentelik, amely a határon túli és a diaszpórában élő magyarsággal kulturális egységünket erősíti.  Tamási Áron neve hívószó a magyar nemzet számára – tette hozzá az államtitkár.

Csibi Krisztina igazgató asszony elmondta, hogy a Magyarság Háza évek óta részese a nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett emlékéveknek, kiemelt céluk, hogy ne csupán online formában, de élő programokkal, előadásokkal is elérjék a távolabbi magyar közösségeket is.

A. Szabó Magda, a Tamási Áron 125 Emlékév projektvezetője ismertette a programsorozat főbb elemeit: színházi előadások, kiállítások, irodalmi estek, az emlékév alkalmából megjelenő kiadványok, próza- és esszéíróverseny, illusztrációs pályázat gazdagítja az év eseményeit.

Az emlékév nyitó rendezvényét Marosvásárhelyen, 2022. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Spectrum Színház előadásával tarjták, Tamási Áron Tündöklő Jeromos drámáját mutatják be.c