Tamási-mozdony húzza Pünkösdkor Csíksomlyóra az Össznemzeti Zarándokvonatot

Budapest, Keleti pályáudvar – 2022. június 1.

Június 3-án kora hajnalban indul két év járvány okozta kényszerszünet után Székelyföldre a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, 2022-ben a vontató mozdony díszítésével a 125 éve született Tamási Áronra emlékeznek – ezzel is kapcsolódva a Tamási Áron 125 Emlékév ünneplő programsorozatához.

A Keleti pályaudvaron, a hetes és nyolcas vágány között rendezett sajtótájékoztatón mutatták be a különleges technikával felmatricázott 480-as sorozatú Bombardier TRAXX mozdonyt, amely péntek hajnalban útnak indul a csíksomlyói búcsúba, majd az ezeréves határig húzza az Össznemzeti Zarándokvonatot. A sajtótájékoztatón Szilágyi Péter kabinetfőnök a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviseletében méltatta az emlékév gazdag programsorozatát, őt követte a Tamási Áron 125 Emlékév projektvezetője A. Szabó Magda, aki kiemelte az emlékév fiatalokat is megszólító eseményeit, majd Mező Tibor és Petrus György a zarándoklatot szerzvező Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetői ismertették a zarándoklat részleteit.

„Nincs módunkban kitérni a hűség elől.”

A vonat grafikai tervét Török Máté készítette Csomortáni Gál László grafikájának és Jakab Emil farkaslaki fotójának felhasználásával! A kivitelező Loc&More céget Németh László képviselte a délelőtti sajtótájékoztatón.

„A felmatricázott mozdony első útja Erdélybe vezet, majd miután onnan visszatért, az ország villamosított vonalain fog közlekedni. Eljut majd Miskolcra, Nyíregyházára, Záhonyba, Debrecenbe, Békéscsabára, Hidasnémetibe, Sátoraljaújhelyre, Győrbe, Sopronba, Szombathelyre és a Balaton déli partján is látható lesz majd. Magyarországon kívül megfordulhat még Aradon és Bécsben is.” – olvasható a MÁV honlapján.

Petrus György, Németh László, Török MÁté, A. Szabó Magda, Szilágyi Péter, Mező Tibor

A Tamási Áron 125 Emlékévet még az év elején hirdette meg Potápi Árpád János, a Nemzetpolitikai Államtitkárság államtitkára Tamási Áron öröksége előtt tisztelegve. Az emlékév lebonyolítója a Magyarság Háza.