A Vitéz lélek Farkaslakán

2022. június 4.

A nemzeti összetartozás napján, június 4-én mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház Tamási Áron Vitéz lélek című színpadi drámáját Farkaslakán, az író szülőfalujában. A Vitéz lélek című székely népi játékot erre az alkalomra, a Tamási Áron-emlékévhez kapcsolódva újította fel a teátrum, ezzel is tisztelegve a 125 éve született nagy író munkássága előtt.

Az erdélyi, Kossuth-díjjal jutalmazott Tamási Áron darabja, a Vitéz lélek című példázat az újrakezdést ünnepli, s azt mutatja meg, hogy a háborúból hét év után visszatérő, súlyos lelki sebeket hordozó katona Balla Péter hogyan találja meg a helyét a falu közösségében. Romokon kell építkeznie: szüleit elvesztette, szerelme máshoz ment férjhez, az otthona összerogyni készül. Péter azonban makacs, nem engedi, hogy az események maguk alá temessék. Újjáépíti a házát, ahogyan az életének is új fundamentumot készít.

Tamási Áron szép szavai, Kiss József rendezése olyan történetet mesélnek el, olyan értékeket helyeznek előtérbe, amelyek mára a történelem lapjaira kerültek, ám a 21. század emberét is inspirálni tudják. Cári Tibor zenéje méltó kísérője a történetnek. „Arra a kérdésre, hogy mi ennek az előadásnak a fő üzenete, ezt válaszolnám: Az igaz emberi létezés a normális élet iránti vágy. A derű szomjúhozása. Hogy a kimondott szó és a kézfogás újra szentség legyen. Hogy »az Ég a Földdel összeboruljon«. Hogy az Új Ember születésének tanúi lehessünk” – fogalmazott Kiss József rendező.

Fotó: Jakab Emil

A darab párhuzamot von a magyarság trianoni sorstragédiájával, amely után az ország sok sebből vérezve, de újjáépült és erős nemzetként fennmaradt, nemzeti öntudata erősebb, mint valaha. Ezért fontos a nemzeti összetartozás és az arról való megemlékezés.

A Békéscsabai Jókai Színház közleménye nyomán