„Nincs módunkban kitérni a hűség elől”

125 éve született Tamási Áron – megemlékezések két napon át Farkaslakán

A Magyarság HázaTamási Áron 125 Emlékév a Farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület, a Farkaslaki Polgármesteri Hivatal és a budapesti Tamási Áron Közhasznú Alapítvány közös szervezésében 2022. szeptember 17-18-án méltó ünnepi eseménysorozatot tartottak az író szülőfalujában, Farkaslakán.

Két napon át a székelyföldi kisközségben megelevenedett a múlt, az ég és a föld összeért – Tamási Áron emléke áthatotta az évfordulós megemlékezéseket, az idelátogató vendégek és a helybéli közösség fejet hajthatott az emlékhelyeken, tisztelegve idézhette meg az író örökségét.

Az első napon 10 órakor indult az az emlékséta, amely érintette a Tamási-emlékhelyeket. Hadnagy Jolán, a Farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület vezetésével Tamási-idézetekkel kiegészített rövid előadásokat hallhattak az író születéséről, családjáról, életéről, és a visszaérkezésekről. A séta első állomása Tamási Áron sírhelye volt, ahol a szervezők, a szervezetek képviselői koszorút helyezhettek el a két cserefa közt nyugvó emlékhelynél. A családi gyökerekre, felmenőkre gondolva imádságos lelkülettel vettek részt a szülők sírjánál a megemlékezők, majd Tamási farkaslaki köztéri szobránál folytatták a programot. A folyamatosan el-eleredő eső ellenére sokan részt vettek a sétán, amely elhaladt a Tamási Áron Művelődési Ház mellett, és hosszabb megállót tartott Tamási Áron szülőházánál. Utolsó állomásként az Ágnes-portát látogatták meg, ahol Tamási Áron már népszerű íróként visszatérve sokat időzött, belehalllgatott földijeinek beszédébe, hogy történeteibe beleálmodja a farkaslaki hangokat. Nővérének felújított háza mellett a séta vezetője bemutatta a jelentős támogatásból felépült Kultúrcsűrt is, amely a későbbi porogramok helyszínéül is szolgált.

16.30-kor éppen itt, a Kultúrcsűrben rendezték meg a kétnapos programsorozat részeként azt a folyóirat-és könyvbemutatót, amelyen a résztvevők megismerhették a HITEL folyóirat szeptemberi Tamási-emlékszámát, az Ábel-trilógia újonnan, az MMA Kiadó gondozásában napvilágot látott kiadását, amelyet új illusztrációk díszítenek, valamint Elek Tibor: Szerelmem, Erdély című munkáját is. A Hitel ünnepi számát bemutatta a folyóirat főszerkesztője, Papp Endre, aki elmondta, hogy ebben a számban olyan írásokat is megtalálhatnak, amelyeket eddig máshol nem publikáltak még, például hozta Bokor Ágota, Tamási Áron feleségének naplóját, amely az író utolsó napjairól, utolsó gondolatairól számolnak be. Szilágyi Varga Zoltán grafikus művész beszélt, miként ihlette meg Ábel története illusztrációit, Márkus Béla, Széchenyi-díjas irodalomtörténész pedig Elek Tibor legújabb könyvét méltatta.

Az esti színi előadás előtt kerítettek sort a szervezők arra, hogy a Ragyog egy csillag – illusztrációs pályázat nyertes képeiből készült kiállítást is megnyissák, külön örömmel köszöntötték azokat a diákokat, akik pályamunkájukkal bekerültek a válogatásba és részt vettek a szombat esti programon.

19 órától kezdődött a kovásznai Pokolsár Egyesület előadása, a színpadon Tamási hangján, Tamási szavaival elevenedett meg a Vitéz lélek története. A függöny felgördülte előtt Gazda Józsefet, az együttes alapító tagját köszöntötték, aki bevezetőjében a magyar nyelv ügyében végzett missziójukról, a színjátszó csoport különleges küldetéséről beszélt. Az előadás valóban kivételes hangvételű volt, amatőr színészek mély és hiteles átéléssel adták át a lélekemelő történéseket három felvonásban.

A megemlékezések második napján 12 órakor kezdődött az ünnepi emlékmise, ahol Oláh Dénes plébános atya szentbeszédében Tamási Áron keresztény örökségéről beszélt, az értékekről, amelyet követett és utódaira bízott. 13.30-kor már a Tamási-szülőháznál folytatódtak az események, ahol felváltva hullott az eső és ragyogott a napsugár az emlékező közönségre. Hadnagy Jolán mondott bevezetőt, majd Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának államtitkára, aki méltatta a Tamási Áron 125 Emlékév sikeres rendezvényeit, kiegészítette az államtitkárság erdélyi kulturális eseményeinek és az oktatás támogatásának megvalósulásaival. Átadták a Tamási Áron Alapítvány 2022. évi Tamási Áron- és Virrasztás díjait, amelynek kitüntetettjei Elek Tibor irodalomtörténész, a Gyulai Várszínház igazgatója (laudálta Márkus Béla, Széchenyi-díjas irodalomtörténész), és dr. Ozsváth Imola, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium magyartanára (laudálta egykori tanítványa, Vass Bálint). Az ünnepi hangulatot emelte Bálint Anita versmondása, a farkaslaki Énekes madár népdalkör és Zeng a magosság egyházi kórus előadása.

A közös ebéd után 17 órakor ismét könyvbemutatóra került sor az Ágnes-porta mögött található Kultúrcsűrben. Pécsi Györgyi és Ablonczy László beszélgetett az újonnan megjelent Tamási Áron sorsjátékai könyvről, az események felidézték a Tamási Áron színműveiből készült jelentős előadások sorát, elemezve az eltéri magyarországi és az erdélyi recepciót. A könyvbemutató része volt még az Összetartozásunk jelképe is Farkaslaka című kiadvány prezentációja is. A két nap ünnepségsorozatának lezáró eseménye ismét a Művelődési Házba vezetett, ahol megtekinthették a Tündökletes világ című nagy sikerű Tamási-összeállítást Kilyén Ilka és Ritziu-Kilyén Krisztina művészek előadásában.

A kétnapos esőzés után szivárvány jelent meg Farkaslaka felett, amely megidézte Jékely Zoltán Tamási Áronról írt versének egy részletét:

– Táltos volt – szólt egy csorba vén –,a mesebeli harmadik királyfi,ki meghasadt egünk ivén szivárványként fog mindig állni.

Felejthetetlen, méltó, felemelő volt a kétnapos megemlékezés minden pillanata, a meghatott tisztelgés az egész szülőfaluban jelent volt, az ég és a föld találkozása újra megtörtént a szívekben, a lelkekben.