Legyen az ábeli lelkület mindannyiunké!

A Tündöklő Jeromos drámajátékkal megnyílt a Tamási Áron 125 Emlékév

Iránymutatás és bátorság – ha meg akarjuk ragadni Tamási Áron munkásságának a lényegét, akkor erre a két szóra biztosan szükségünk lesz – mutatott rá Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár 2022. január 22-én Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában a Tamási Áron 125 Emlékév ünnepélyes megnyitóján. A Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház közös produkciójával, a Tündöklő Jeromos című drámajátékkal a Nemzetpolitikai Államtitkárság, Magyarország Csíkszeredai Konzulátusa és a Magyarság Háza egyúttal a magyar kultúra napja előtt is tiszteletét tette.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke köszöntő szavaiban úgy fogalmazott: megtiszteltetés, hogy Maros megye és annak egyik építészeti ékköve, a több mint százéves Kultúrpalota adhat otthont a Tamási Áron 125 Emlékév nyitóeseményének. Ünnepünk tartalmáról kifejtette: azt a zene, az irodalom, a történelem, a múltunk és hagyományaink mellett az anyanyelvünk, magyarságtudatunk, értékeink és emberségünk adja.

„Magyarságtudatunkat erősíteni, értékeinket megőrizni és gazdagítani, anyanyelvünket továbbadni pedig úgy tudjuk, ha anyanyelvünkön szerzünk tudást, anyanyelvünkön imádkozunk és gyermekeinket is úgy neveljük, hogy a nemzeti hovatartozásukat büszkén vállalják, éljék meg és ápolják hagyományainkat” – hangoztatta a megyei tanács elnöke.

Tóth László csíkszeredai főkonzul kiemelte: nemzeti kultúránk, mindaz, amit az irodalomban, zenében, ipar- és képzőművészetben létrehoztunk, és mindaz, amit összefoglalva kultúrának nevezünk, a legdrágább kincsünk. „Ez a város, ez az épület a gyönyörű üvegablakaival, Tamási színműve, az előadás során felhangzó zene, a bemutatott táncok, a táncosok viseletei mind-mind részei ennek a kincsnek, nemzeti vagyonunknak, megmaradásunknak és minden értelemben vett gyarapodásunknak” – hangsúlyozta Tóth László, és bejelentette, hogy az est bevételét Kuczogi Veronika fiatal marosvásárhelyi táncosnak, a Maros Művészegyüttes ifjú tehetségének ajánlják fel, így támogatva továbbtanulását.

Potápi Árpád János ünnepi beszédében leszögezte: csak akkor vagyunk hatással a körülöttünk lévő világra, ha munkálkodunk is benne. Tamási Áron az írásain keresztül tette ezt, sőt teszi ma is. Az ő bátor kiállása az otthonról hozott értékrend mellett ma is példaértékű, a műveiben megörökített iránymutatása ma is eligazít minket az élet fontos kérdéseiben – húzta alá az államtitkár. Beszédét így folytatta:

„Iránymutatás és bátorság – ha meg akarjuk ragadni Tamási Áron munkásságának a lényegét, akkor erre a két szóra biztosan szükségünk lesz. Írásainak hőseit is ilyen szempontból érdemes értelmeznünk. Leghíresebb figurája, Ábel is ennek a bátorságnak a jegyében cselekedett, akár az erdőben, akár a bankban dolgozott. Ahogy mondja is magáról a Hargitán: szegény embernek muszáj bátornak lenni. A fiatal Ábel szájából ez felér egy írói önvallomással. Ábel életútja Tamási Áron addigi életútját követte, és ez egyúttal iránymutatás is, hiszen a világot bejárva érti meg végül, hogy haza kell térnie ahhoz, hogy valahol otthon lehessen. Ebben a hazatérésben egyesült Ábel iránymutatása és bátor cselekvése.”

Tamási Áron a szavak erejével tett örök érvényű bizonyságot a szülőföld értékeiről, mi pedig a magunk helyén, egymást bátorítva, gondoskodó közösségeinkben tehetjük meg ezt napról napra – mondta Potápi Árpád János. Hozzátette: a bátor cselekvés volt Tamási Ábeljének egyik fontos ismertetőjele. „A Tamási Áron-emlékévben legyen ez az ábeli lelkület mindannyiunké” – zárta szavait az államtitkár.

A Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes Tündöklő Jeromos című közös produkciója a színház és a néptánc, népzene világát összekapcsolva fogalmazza meg Tamási Áron gondolatiságát. Táncszínházi előadássá formálni egy Tamási Áron-művet nem egyszerű, szét kell szedni a költői beszédet és azt közérthetővé, a tánc nyelvén is értelmezhetővé kell tenni. Azonban ez is hozzátartozik az értékeink újragondolásához – nyilatkozta az előadás előtti napokban a sajtónak Török Viola rendező, aki szerint a Maros Művészegyüttessel sikerült Tamási költői világát a néptánccal, a népzenével még gazdagabbá, még közérthetőbbé tenni. A rendező egyúttal aláhúzta: Tamási Áron hagyatéka óriási, van mit továbbvinni belőle és kell is.

A Tündöklő Jeromos című drámai játék egy téli ünnepkörbe ágyazott előadás. Egy egész közösség Megváltót váró keserűségét és reményeit, valamint a várakozásra hamis választ adó Jeromos történetét jeleníti meg: a sötétségből a fény várásának, a régi rosszal való szembesülésnek és lezárásnak, valamint a jobb új év reményének és elhatározásának idejét. „A néptáncnak, koreográfiának ezúttal kiemelkedően fontos szerepe van egy olyan előadásban, amelyben amúgy sütnek a fojtott indulatok, érzések, és amelynek igazi főszereplője a nép” – magyarázza Török Viola.

Érdekesség, hogy a Maros Művészegyüttes táncosai prózai szerepeket is játszanak az előadásban.

Egész Erdélyben jelenleg mindössze két Tamási-mű szerepel a színpadok műsorán – a Tündöklő Jeromos és a Boldog nyárfalevél –, mindkettő a Spectrum Színház repertoárján, de ezek nem a Tamási-emlékévre való készület jegyében jöttek létre, hanem esztendőkkel korábban. A tervek szerint a Tündöklő Jeromossal útra kelnek, hogy a darabot minél több helyszínen láthassa a közönség. A Maros Művészegyüttes pedig a Tamási Áron 125 Emlékév folyamán több olyan táncházi előadással is készül, amelyekkel tisztelegni szándékozik az író emléke előtt.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója a Román Televízió magyar adásának marosvásárhelyi stúdiója, az Erdélyi Magyar Televízió és a Sóvidék Televízió kérdéseire válaszolva az előadás előtt kifejtette: az emlékév jelmondatának üzenetét – „Nincs módunkban kitérni a hűség elől” – a Magyarság Háza a lehető legváltozatosabb formákban fogja eljuttatni a közönséghez, a világ legkülönbözőbb pontjain élő magyarokhoz.

Varga Gabriella